Het nieuwe klein wordt steeds groter

1319105_43172689-300x187Ziet u het ook steeds meer om u heen? We willen de wereld weer kunnen begrijpen, vastpakken of ontmoeten. Lokale producten op je bord, of de boer op je melkpak geven voedsel een verhaal en een gezicht. Liever een bank die eerlijk vertelt waar ze jouw spaargeld voor gebruikt – en ook nog kan uitleggen hoe ze dat doet – dan één die met staatssteun en al alweer aan bonussen denkt.

Ruilen

Ik las onlangs in Trouw een interessant stuk over mensen die, for the fun of it, allerlei zaken ruilen en zo “van een konijn een Rolls Royce” wisten te maken. Ook hier is de ontmoeting en het verhaal van je ruilobject nogal wat waard, want een beetje ruiler is er flink tijd mee kwijt begreep ik.

Klein is het nieuwe groot

Het past in het beeld. Klein is het nieuwe groot. Het is een tegentrend die natuurlijk al een paar jaar bezig is, als reactie op een sterk geïndividualiseerde maatschappij. Bezitten wordt beleven en belevenissen wil je delen met anderen. We hebben contact met de hele wereld, maar willen echte buren. Zelfbouw, individueel of collectief particulier opdrachtgeverschap, past hier helemaal bij. Zelf beslissen hoe en met wie je een eigen huis bouwt, brengt een eigen huis behoorlijk dichtbij jezelf. Dat houdt trouwens ook in dat je zelf verantwoordelijk bent; een zelfbouwer kan niet meer de architect de schuld geven van de plek een muurtje of stopcontact, want die verzonnen ze zelf.

En groot wordt steeds kleiner

Wat eerst groot was wordt steeds kleiner. Ik kom nogal wat gemeenten tegen die (moeten) herontwikkelen, en nu grond aanbieden als vrije kavels. Of dat van plan zijn, want u weet, tussen droom en daad staat van alles in de weg. Tussen beleid en stenen ook en ik zal niet ontkennen dat er in deze tijden veel opportunisme zit tussen de zelfbouwintenties. „Dan de particulier maar” staat er soms op het voorhoofd van Heer Grondbedrijf. Geeft niet, je moet ergens beginnen.

Als gemeenten iets kunnen leren van de „klein is het nieuwe groot” beweging, dan is het wel dat die beweging steeds groter wordt, en op allerlei vlakken opgaat. En minstens zo belangrijk; dat er zoveel energie bij vrij komt. Mensen die zelf, in eigen omgeving en in direct contact met anderen iets tot stand brengen, zijn trots op het resultaat. Of dat nu een moestuin is, een opgeknapte tweedehands stoel, of een ’zelf gebouwde’ buurt. Maak daar gebruik van, geef ze de ruimte!

Deze bijdrage werd op 17 oktober 2013 gepubliceerd op Bouwkennisblog.nl