Zelfbouw de moeite waard

cover-eigenbouwdemoeitewaardAls de crisis over gaat verdwijnt het thema zelfbouw dan weer in de la bij gemeenten? Toen er geen ontwikkelaars op de stoep stonden, raakten gemeenten geïnteresseerd in de zelf bouwende burger. “Beter iets verkocht dan niets”, zal men gedacht hebben en “dan maar aan een particulier”. Nu de tijden beter worden is het argument dat verkoop aan particulieren veel ingewikkelder en tijdrovender en dus kostbaarder is dan handelen met een projectontwikkelaar, weer snel gevonden. Maar klopt dat ook?
Die vraag stelden we ons binnen het Expertteam Eigenbouw. Een onderzoek naar de echte kosten en inspanningen binnen een gemeente om kavels aan particulieren te
verkopen dan wel via projectbouw te ontwikkelen, moest daar licht op werpen.

Dat onderzoek is afgerond en gepresenteerd. Niets te vroeg want de crisis is wel voorbij en overal trekt de markt aan, plaatselijk alweer tot ongezonde hoogtes.
De STEC groep onderzocht een aantal cases en bevestigde onze stelling dat eigenbouw niet duurder is. Kosten van eigenbouw voor het gemeentelijk apparaat worden doorgaans goed in beeld gebracht terwijl de uren die aan projectbouwers besteed worden beschouwd worden als ‘business as usual’ en niet apart worden bijgehouden.
Lees het rapport via de ICEB site en de artikelen die er om heen verschenen zoals in Cobouw “Zelfbouw goedkoper en minder risicovol voor gemeenten”.

Let wel, er zijn gemeenten die uit overtuiging de particulier de ruimte geven. Die beseffen dat je een particulier die tijd, geld en energie in zijn woning en dus in de stad wil steken, moet koesteren. Sterker nog, wie ben je als bestuurder om zo iemand de deur te wijzen? De cijfers laten zien dat zelfbouw niet duurder is. En het levert trotse mensen op en betrokken bewoners. Bovendien zeggen ook gemeentelijk projectleiders vaak dat ze dergelijke projecten veel leuker vonden en bij iedere woning de bewoners, hun gezicht en hun verhaal kennen. Dat is ook wat waard.