Gastcollege Hogeschool Amsterdam

lecture_hall_by_alan_levineLeuk, absoluut leuk om te doen. Afgelopen week mocht ik een gastcollege verzorgen aan de Hogeschool van Amsterdam, binnen de minor ‘De veranderende stad’.
Een minor is een keuzevak waarmee studenten zich kunnen verbreden of verdiepen, ook buiten hun eigen faculteit. De opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening organiseert deze minor en laat daarbij allerlei aspecten van de veranderende stad aan bod komen, denk aan segregatie, jongeren in de stad, vluchtelingen en ook zelfbouw.

Voor dat laatste onderwerp mocht ik langskomen en ik trof een zaal met gemotiveerde en veelal goed voorbereide studenten. Terwijl ik beleid, belemmeringen en aanpak van zelfbouw behandelde, vroegen ze tegelijk door naar heel praktische aspecten als financiering, welstand en of het wel werkt om met heel verschillende mensen in een bouwgroep te opereren. Eigenlijk de vragen die altijd naar voren komen, ook bij een informatiemarkt of een raadscommissie: werkt het wel als mensen zelf aan de slag gaan?Het verfrissende aan het college was dat de studenten uit heel verschillende invalshoeken naar het onderwerp keken. De een stelt technische vragen, anderen zoeken naar kansen voor doelgroepen in de stad of lijken zich hardop af te vragen of zij het zelf zouden willen en kunnen. Wie weet, hebben ze er na de studie ook nog wat aan.